Det började med cancer!

Axel Pettersson, Foto: Erin Christine Smith, CC-BY-SA

Axel Pettersson, Foto: Erin Christine Smith, CC-BY-SA

Efter att ha varierat från hockeyfrilla (för preskriberat länge sen) till kalrakat (i lumpen) blandat med mittbena (fortfarande mammas favorit) och sidbena kom jag när jag pluggade i Kanada i kontakt med konceptet Cuts for Cancer. Eftersom jag inte hade klippt håret på länge passade det bra att få det trimmat samtidigt som mina vänner donerade pengar till cancerforskning. Att håret inte var långt nog för att bli en peruk gjorde inte så mycket, jag var nöjd med att få det nedkortat till priset av några donerade dollar. När klippningen var klar insåg jag att det inte bara såg bra ut, det var ju fantastiskt behändigt och lätthanterat också. Farväl mössfrisyr, knullrufs, hårvax och andra jobbigheter!

Under vårterminen i Kanada lånade jag en trimmer av en korridorskompis när jag behövde hålla efter längden och när jag kom tillbaka till Sverige gick jag till Clas Ohlson och köpte en egen trimmer. Min inställning till hårlängden nu är att om det är så långt att det är rufsigt på morgonen är det dags att ta ner det till 3 mm igen. Lillkillen Ture (snart 2 år) brukar intresserat titta på när håret ramlar av och gillar att klappa på håret när det är taggigt och nytrimmat och kittlar i händerna. Den trimmer jag har nu har börjat hacka oroväckande mycket och slöheten i skäret gör att en ny trimmer står på önskelistan inför julen. Förhoppningsvis håller den tills dess utan att jag behöver bli allt för långhårig.

Eftersom jag ungefär samtidigt slutade raka mig har skägglängden fått variera mellan 6 mm efter trimning och sjörövarlängd innan trimning. Jag har fått seriösa frågor både om jag pratar hebreiska och om jag är muslim, och dom oseriösa frågorna om hur jag klarar säkerhetskontrollen när jag flyger har minskat i takt med att skäggtrenden har kommit ikapp mig. Att min underbara sambo gillar skägget väcker ofta mycket avund hos personer som vill ha skägg men skyller sina renrakade hakor på klagomål från sina respektive. Komplimangerna från den kategorin brukar dessutom öka i takt med alkoholintaget och några av mina kompisar måste alltid känna på skägget innan en festkväll kan avslutas.

Axel Pettersson, 35 år

Axel Pettersson. Foto: Elisabeth Wahl, CC-BY-SA.

Axel Pettersson. Foto: Elisabeth Wahl, CC-BY-SA.

Licens text och bilder: CC-BY-SA