Min senaste klippning var i Harlem, New York

Edward Blom. Foto: Gunilla Kinn, CC-BY-NC.

Edward Blom. Foto: Gunilla Kinn, CC-BY-NC.

Jag har numera en ganska lång frisyr. Eftersom mitt hår är ytterst lockigt (rent av krulligt) och reser sig rakt upp som en ”mikrofonfrisyr” om det inte är kortklipp så tvingas jag varje morgon ha i vax, hårskum och gelé, av flera sorter och i rikliga mängder, för att sedan kamma till det medan det ännu är blött av hårprodukter.

Har jag något viktigt framträdande i tv, ska hålla föredrag, på fest eller liknande brukar jag föna det först vilket gör det lite mindre obändigt. Ibland tvingas man kamma om sig framåt eftermiddagen och tillsätta än mer vax.

Tidigare hade jag i flera år en mycket kort frisyr, men sedan jag blev tillsammans med min nuvarande hustru för ett drygt år sedan har jag bara klippt mig en gång eftersom hon vill att jag ska ha en lite mer romantisk frisyr. Eftersom jag i allmänhet är mycket 1800-talsinspirerad, passar det mig också bra. (Främsta anledningen att jag hade kort hår förut var nog just för att de allra flesta kvinnor tyckte att jag såg allt för excentrisk ut i långt/högt hår och jag var rädd att det kunde ligga mig i fatet.)

Senaste klippningen skedde för ett knappt år sedan, den klippningen genomfördes under en tillfällig vistelse i NY, i Harlem (där min hustru då bodde) och frisören själv var en svart man med rakat huvud, många tatueringar och enorma muskler, som knappt sa någonting utan mest grymtade – men var mer följsam i beskrivningen av hur jag ville bli klippt än någon annan frisör jag råkat.

Innan dess klippte jag mig på min gata här på Kungsholmen hos en persisk kvinna som var väldigt duktig på korta frisyrer som hon fixade med maskinklippning, men inte lika bra på att klippa med sax. Hon var trevlig och resultatet tyckte de flesta av mina vänner att vara förträffligt, ändå var hon väldigt billig. Hon kunde däremot inte klippa skägg, det blev alldeles för kort. Innan jag började gå hos henne gick jag hos en ung herre på Östermalm i drygt tio år, men han blev med tiden för dyr och hade för långa köer. Jag hade valt salongen för att den såg så gammaldags ut, men han hade precis tagit över den och var egentligen väldigt trendig, jag stannade ändå eftersom vi hade så intressanta diskussioner om absint och konstiga barer i London. Egentligen kvittar det vart jag går, mitt hår ser nästan likadant ut var jag än klipper mig …

Har jag haft någon inspiration till frisyrer så är det gamla foton från 1800-talet. En gång tog jag med flera idealfoton till min dåvarande frisör på Östermalm, men han tyckte jag var hopplös eftersom alla herrarna på bilden var halvskalliga – något jag inte tänkt på, tyckte bara de såg stiliga ut …

Edward Blom, 40 år

 

 

 

 

Edward Blom. Foto: Gunilla Kinn, CC-BY-NC.

Edward Blom. Foto: Gunilla Kinn, CC-BY-NC.

Edward Blom. Foto: Gunilla Kinn, CC-BY-NC.

Edward Blom. Foto: Gunilla Kinn, CC-BY-NC.