En praktisk hästsvans

Joakim Jardenberg. Foto: Simon Zetterberg, CC-BY-NC.

Joakim Jardenberg. Foto: Simon Zetterberg, CC-BY-NC.

Min frisyr är ingen frisyr. En gång i tiden var det ett statement, långt hår var ändå lite rebelliskt. Idag är det mest en konsekvens av att jag inte orkar göra något åt det, och att min fru vägrar låta mig ens försöka. Jag fattar egentligen inte varför, jag är ju redan på god väg mot medelålderns kala fläckar. Och ganska långt från rebell. Det vore en välgärning att klippa till. Tycker jag.

Men det är ändå lite fascinerande, det där med långt hår och hästsvans på killar. Att vi har en finansminster med håret i tofs väcker fortfarande en del förtjust/förskräckt uppståndelse och när Rikard Wolff klippte sig kort blev det ett ramaskri. Inte ett stort ramaskri, men tillräckligt för att igen visa att det är långt hår som väcker känslor. Det enda som kommer i närheten av samma engag emang är en rakad skalle, men oftast av mindre smickrande skäl. Klart är iaf att allting mellan långt och rakat är i allt väsentligt helt ointressant.

Den praktiska fördelen med långt hår är uppenbar, så länge det sitter i en stram hästsvans. Absolut inget behov alls av styling. Jag kommer till och med undan med 187 resdagar utan borste i bagaget. Ingen förväntar sig att en kille med hästsvans ska vara välansad, så omgivningens krav är charmerande låga. Praktiskt är också att man kommer undan med förhållandevis lång tid mellan klippningarna. Knappt fyra gånger om året för frisören besök av mig, och ändå syns det knappt någon skillnad på före och efter. Största besväret är att alltid se till att ha snoddar med sig, jag har äntligen insett vad den sk myntfickan i jeansen egentligen är till för.

Jag får erkänna. Jag är en hårslarver. Men kanske, kanske, finns det också en liten skräck inför förändringen. Nu när jag skriver den här texten och tvingas fundera på det kommer jag att undra hur mycket som hänger på håret. Det är nog en del av mitt varumärke, en del av det som är jag. Och sådant skiljs vi ju inte gärna från…

Joakim Jardenberg, 45 år

Joakim Jardenberg. Foto: Kristina Alexanderson, CC-BY.

Joakim Jardenberg. Foto: Kristina Alexanderson, CC-BY.