Taggar

Liknande inlägg

Dela med dig

Napoleons hårlock återfunnen!

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte, Bild från Wikipedia.

Att arbeta med utställningar är alltid lika roligt. Man stöter ofta på fynd i våra omfattande samlingar. Följande e-postmeddelande fick jag nyss av en kollega:

Hej!

Sitter i föremålsmagasinet och jobbar och dyker på en sak som du kanske inte ser genom sökning i föremålsdatabasen. Titta på nr 83.963 som kallas portfölj med minnessaker. Titta på beskrivningen så ser du vems hår som ligger här!

Hälsningar
Kristina

När jag går in i föremålsdatabasen och söker på numret så dyker portföljen upp och där står:

”Portfölj med kuriosa. Portfölj, ett godtsköpsarbete från 1860-talet (?), är gjord af hvitt glanspapper och prydes dels med förgylda prässade sirater, dels med en bild af en förspänd kaross. I portföljen inneslutas följande ’kuriositeter’:

a) Hår af Napoleon I, med intyg om dess äkthet samt därom att friherinnan Marianne Koskull (f. 1785, d 1841) erhållit detsamma af prinsessan Canino, Lucien Bonapartes dotter [G. med Arvid Posse 1818] Intyget undertecknadt af G. A. Koskull, f. 1782, d 1842, A. Koskull f. 1789, d 1857 och U. Koskull f. 1782, d. 18.. Jmfr. G. Anreps: Svenska adelns ättartaflor D. 2 sth 1861. s. 489-490.

b) Hår af rikskanslern Axel Oxenstierna.

c) Bit af Gustaf I:s ’Svepning af stoff’.

d) Tygbit tagen ’uti Erikc XIV:s Fängelse hvid Gripsholm År 1823.”

e) ’En bit af Sant Britas Svepning, fått af Kronprinsessan’.”

Är det inte fantastiskt? Napoleons hårlock – den hade ju knappast hittats om inte slumpen hade varit framme! Att söka på ordet portfölj när man letar hårrelaterade föremål är ju inte det första man gör. Den gången portföljen samlades in till museet ansågs det förmodligen viktigast att ange i registret att den innehöll minnessaker.

Men…

Men nu är det så att hårlocken ligger i ett kuvert förseglat med lack. Avsikten är att våra konservatorer ska öppna kuvertet och se om det verkligen ligger någon hårlock däri, och hur den ser ut. Vad tror ni? Följ oss här på Hårwebben om fler nyheter kring Napoleons hårlock. Självklart får ni vara med (om inte på plats så via webben) om – vi måste vara säkra på att inte förstöra sigillet – och när kuvertet ska öppnas.

Fortsättning följer.

Lena Kättström Höök
Intendent