Vad betyder egentligen kroppshår?

 

Ett hårigt mansbröst är manligt det får mig att känna mig extra kvinnlig !

(Kvinna 38 år)

 

En kvinnas rakade kön signalerar sexuell medvetenhet …den medvetenheten tänder mig!

(Man 45 år)

 

Detta är några saker jag fått veta i mitt researcharbete om kroppshår inför utställningen om hår. Men jag har också fått höra berättelser om ångest och stora lidanden över att känna sig annorlunda pga att ha dels för mycket kroppshår och dels att delvist sakna kroppsbehåring.

Att få ta del av alla olika sorters berättelser kring kroppshår har fått mig att inse hur stort och komplext detta ämne är och hur viktigt det är att inte låta det förbli obearbetat och att inte låta tabustämpeln kring ämnet stå kvar.

Kroppshår handlar inte bara om det egentliga håret och denna insikt har jag fått av alla er som delat med sig av sina mycket intima berättelse och erfarenheter. Alla dessa berättelser har väckt en stark vilja hos mig att samla in mer kunskap kring kroppshår för att möjliggöra en rättvis historieskrivning i ämnet.

Jag har ännu lite tid på mig att samla in just din berättelse för att öka kunskapen. Så tveka inte, maila mig. Långa, korta eller felstavade, alla berättelser är välkomna. För det du vill berätta vill jag veta!

Hälsningar Cecilia Wallquist / intendent

Cecilia.wallquist at nordiskamuseet.se