Taggar

Liknande inlägg

Dela med dig

”Det där är väl inget att rota i”

Research inför hårutställningen. Foto: Cecilia Wallquist, CC-BY.

Research inför hårutställningen. Foto: Cecilia Wallquist, CC-BY.

Att mitt arbete med att undersöka synen på kroppshåret och uppkomsten därtill, skulle få både ett så stort och varierat gensvar kunde jag aldrig föreställa mig. Detta ämne som ingen direkt vill prata om, detta ämne som egentligen inte får finnas, har väckt reaktioner av ytterst olika karaktär.

Det har varit lärorikt på många vis och det har varit en tydlig inblick i tabuts värld. Jag har dels mötts av personer som trott att det varit fritt fram med kommentarer som ” Tänder du på rakade kukar”, och hänvisningar till märkliga hemsidor. Men jag har också mötts av ifrågasättanden som ”Usch, det där är väl inget att rota i”. ”Har ni inget viktigare att undersöka”. ”Vad ska det på museum att göra.”

Men framför allt har jag mötts av ett stort behov av att få berätta hur mycket den rådande kroppshårsnormen påverkar människors liv. Det har varit ytterst personliga berättelser som har berättats, men först efter att jag garanterat att aldrig avslöja vem som lämnat uppgifterna. För har man annorlunda hårväxt gentemot vad normen föreskriver, gör man allt för att dölja det.

Jag ska ärligt erkänna att jag har varit naiv i början med detta arbete. Men 6 månaders kunskap och erfarenheter har fått mig att förstå komplexiteten i detta ämne. Genom de reaktioner ämnet triggar, både kommentarer och livsberättelser, har jag nu en större förståelse för verkligheten bakom detta tabu.
Erfarenheterna har fått mig att inse vikten av att inte dölja något i historieskrivningen, att inte väja för det opassande, att aldrig sluta ifrågasätta.

Cecilia Wallquist, intendent