Taggar

Liknande inlägg

Dela med dig

En liten tuss i ett vitt kuvert

Sofia Elisabet Hazelius, inv.nr 154.929, 1860-tal.

Sofia Elisabet Hazelius, inv.nr 154.929, 1860-tal.

Ju längre in i arbetet med den kommande hårutställningen vi kommer, desto fler berättelser om hår hittar vi i arkiv och föremålssamlingar. Här berättar intendent Leif Wallin om ett sorgligt hårminne som rör självaste Nordiska museets grundare:

Under mitt arbete med vår kommande hårutställning har jag träffat på en hel del hårminnen. Efter en sökning i vår föremålsdatabas i dag så hittade jag ytterligare ett som tillhört Nordiska museets grundare Artur Hazelius. Det ser inte mycket ut för världen. En liten tuss i ett vitt kuvert. Men efter att ha tittat i våra liggare så kom det fram en sorglig historia.

Artur Hazelius (1833-1901), var från början skollärare, men tröttnade och sade upp sig för att skriva böcker om rättstavning istället. Han gav ut några böcker, men sedan kom intresset att riktas mot det som senare kom att kallas folklivsforskning.  Han gifte sig 1864 med Sofia Elisabet Grafström från Umeå. Av nu okänd anledning fick de inga barn till att börja med. Artur ägnade mer och mer tid åt folklivsforskningen och började drömma om att skapa ett museum och 1873 öppnade han Skandinaviks-Etnografiska samlingen i på Drottninggatan i Stockholm.

Gunnar Hazelius 1879, 5 år gammal. inv.nr 154.930.

Gunnar Hazelius 1879, 5 år gammal. inv.nr 154.930.

10 år efter giftermålet  fick  Artur och Sofia äntligen ett barn. Den 17 mars föds en pojke som får namnet Gunnar. Nu har Artur både fått sitt museum och en son. Men tyvärr är lyckan kortvarig. Sofia dör någon vecka efter Gunnars födelse i barnsängsfeber.

I samband med hennes död klipper Artur av några av hennes lockar som han lägger i två kuvert. I det ena, som nu finns på skansen lägger han några lockar från Sofias lugg och det andra läggar han ytterligare några lockar. Han skriver på det senare kuvertet:

Några lockar af min Sofias hår afklipt af mig på f.m. den 29 mars 1874.
A. H.

Om detta är före eller efter hennes död vet vi inte, men troligen är det gjort strax efter hennes död.  Sofia begravs på långfredagen den 3 april.

Artur sörjer sin hustru djupt. Han gifter aldrig om sig och läggar all sin energi på sitt museiskapande och grundlägger både Nordiska museet och Skansen, som sonen Gunnar senare blir chef för.

Leif Wallin, intendent, Nordiska museet