Hårutställningen öppnar

Ur Hårutställningen på Nordiska museet. Foto: Peter Segemark.

I morgon, fredag 19/10, öppnar utställningen Hår – Attraherande, generande, provocerande på Nordiska museet. Föremål, bilder och berättelser från dåtid och nutid skildrar de generande, provocerande och attraherande sidorna av håret och hur människan genom tiderna förhållit sig till sitt hår på huvudet, i ansiktet och på kroppen.

Människans förhållningssätt till sitt hår har en lång dokumenterad historia och väcker känslor och nyfikenhet hos de flesta. Det hår vi har, eller inte har, på huvudet, i ansiktet och på kroppen, förknippas med egenskaper, är laddat med känslor och ger uttryck för identitet och kreativitet.

Glasmålning från omkring 1780. Okänd konstnär. Nordiska museet.

Att klippa av sig flätorna på 1920-talet, trimma skäggstubben på 1980-talet, eller att låta håret under armarna växa idag, är ställningstaganden till hår som samtidigt säger mycket om vad som anses vara norm eller tabu, generande, provocerande eller attraherande.

Utställningen innehåller såväl historiska föremål och bilder ur museets samlingar, som nyförvärvade samtida föremål och bilder samt berättelser som samlas in inför och under utställningen via Hårwebben.

Läs mer om utställningen.