Jag har haft mustasch i tjugo dagar nu

Deeped Niclas Strandh, självporträtt, CC-BY.

Deeped Niclas Strandh, självporträtt, CC-BY.

Jag har haft mustasch i tjugo dagar nu. En del av #movember. En del av Social bros-utmaningen för att samla in pengar till forskning om prostatacancer.

Jag har inte rakat mig rent på 25 år. Jag har haft något sorts skägg under säkert tjugo år. Flera av oss som är med i #socialbros har ungefär samma erfarenheter. Helskägg, friserade skägg, tredagars.

För mig har det varit både av bekvämlighet och av att jag alltid tyckt jag har en liten mesig mun. Jag rakade mig första gången när jag var 13. Rakhyvel på fjunigt tonårsskägg. Höll på med det ett tag men sen slutade jag och hade ofta skägg i gymnasiet. Var typ den enda. Sen har det blivit en del av min självbild: aldrig raka sig mer än högst en millimeter stubb. Under många år skägg på haka och runt munnen.

Vanans makt. Och att alltid vara någorlunda lik sig själv. Att raka rent var för mig först ett radikalt steg mot det ordnade och nu snarare en prioritering av tid.

När vi inför #movember rakade av oss det så förändrades vi radikalt. Några såg ut som barnrumpor, andra blev äldre. Det gjorde oss… allvarligare – åtminstone på de bilder som togs varje dag för att visa utvecklingen av mustaschen. Lika mycket som det handlat om att samla in pengar för cancerforskning var det en rolig utmaning, ett avsteg från det vanliga, ett sätt att förändra sitt utseende och testa något nytt. Man kunde skylla på #movember men lika mycket handlade det om chansen att få ha en mustasch under en månad.

Skäggväxten är det sätt som män kan förändra sitt utseende radikalt. Vi kan bli femton, sjuttio bara genom att raka oss eller välja en annan sorts hakbeklädnad. Och mustasch är det mest markanta. Mustasch är i våra generationer många saker – ett hipsterattribut, en symbol för en äldre generation, en ironi. Idag ett statement för att inte glömma bort den cancer som drabbar många män.

Vad kommer hända i december? Jag vet inte.  Vem är jag nu och vem blir jag då? Jag har brutit mina cirklar, jag har förändrat mitt beteende runt mitt skägg. Det är något mer än att dra några drag med en rakhyvel.

Deeped Niclas Strandh

————————————————————————————-

Berätta för oss om hår!