Svenskt soldatskägg i Afghanistan

Andreas Karlsson. Foto: Thérèse Arnsby.

Andreas Karlsson. Foto: Thérèse Arnsby.

Andreas Karlsson, sergeant FS20, Sar-e Pul, Afghanistan, mars 2011. Svenska soldater i Afghanistan har börjat anlägga skägg. De har upptäckt att de får mer respekt av lokalbefolkningen med skägg. Annars är risken att man inte blir ansedd som vuxen.

”Jag har alltid haft skägg, mer eller mindre, sen jag var 16. Men i och med Afghanistan tog jag chansen att låta det växa fritt i ett halvår. Männen i Afghanistan har ju oftast skägg, och det skiljer dem från kvinnor och pojkar. Och det sas att man blev mer tagen på allvar med skägg. Men efter att ha sparat ut det i sex månader så fick det vara nog. Det blev för stort och yvigt och var svårt att hålla rent i fält, framförallt i samband med måltider.

Bilden är tagen på förmiddagen när de av oss med stora skägg gick till barberaren och rakade av oss dem. Vi sparade mustascher allihopa och det var väldigt uppskattat bland högre afghanska polis- och armébefäl eftersom de ofta har mustasch istället för skägg. Vi spekulerade om det kunde vara ett brittiskt arv.”

Andreas Karlsson

—————————————————————————————————–

Berätta för oss om hår!