Vippor

Knut Utler har tagit fotot på Telemarksfestivalen i Bö 2010. Jag sjunger för publiken på Bö Museum.

I min ungdom bodde jag i norska fjellvärlden där jag umgicks med mycket äldre folk som levde på sätt som inte ändrats så mycket de senaste 200 åren. De äldre av kvinnorna bar håret i vippor; ca 3.5 m långa brickvävda band, ibland med vackra tofsar i ändarna. Denna frisyr kan ses på en av Zorns tavlor där en tjej sitter och stickar med ett rött garnnystan i fånget. Hon har vippat hår. De ogifta kvinnorna klipte inte håret, utan det var först till brölloppet brudgummorna klippte brudens hår i ”bältehöjd” så fästarmangåvan skulle synas på dräkten. Det var ofta ett bälte med silverplattor och skålar som hängde i var och en. Under brölloppet bar bruden någon form av huvudbonad, allt från huvudlag översållat med dekorationer i sliver och färgat tyg och eller sidenband, till kruna. Håret utslaget och synligt för sista gången i hennes liv; den gifta kvinnan bar håret täckt. Här i den traditionen jag levde i: Hårband ( vippor ) och huvudtörkläde och eller sjal.

Jag har träffat ogifta kvinnor som aldrig klipt håret. En lärde jag baka av, hon hade förutom håret i vippor rundt huvudet, även flätor som låg runt huvudet flera gånger. Jag påpekade detta och sa: Du har nog långt hår, tant Ingebjörg! Hon svarade: Nei, no er det ikkje långt, no rekk det berre til knena. Förr måtte jeg stå på en stol når jeg skulle törke det, det rakk i golvet og mer til!

Jeg använder vipper ofta. Håret håller sig i ordning och man kan sova med dom. Jag har lärt ut tekniken till otaliga ungdomar som också gillar frisyren : ) Den första kvinnan i min familj som klipte håret var moster, tante Linda f 1909. Då hon kom i tjugeåren klipte hon sitt långa hår, och mormor grät. Mor ( mormor) gick aldrig ut utan hukle, hon jagade oss barnen in från trappan om vi försökte torka och borsta det nytvättade håret ute i solen. Hon tyckte det var oanständigt att visa håret sådär. Det första hon gjorde på morgonen var att sitta på sängkanten och lösa upp flätan som var brun nertill och vit vid huvudet, sen kammade hon sig, flätade om, snodde flätan till en knut bak på huvudet, fäste med hårnålar, och kammade en mjuk slinga löst runt pannan, satte på sig hårnätet och såg oklanderlig ut. Nu har jag likadan fläta som mor : )

Hanne Kjersti Yndestad, Bålsta