Dela med dig

Hår i sagans och sägnens värld

En av Europas mest kända folksagor handlar om prinsessan Rapunzel, på vars vackra och långa hår prinsen i hemlighet klättrar upp för att möta sin älskade. Sagan om Rapunzel har inte varit så vanlig i Sverige. Det är däremot sagan om prinsessan som efter bröllopet förlorar håret (ibland en sko) som flyter iväg på vattnet. En främmande prins får syn på håret och förälskar sig genast i prinsessan. Likaså är sagan om Djävulens 3 hårstrån känd i Sverige. I korthet handlar den om hjälten som skickas ut för att hämta 3 hårstrån från Djävulens skägg. Hjälten hjälps av Djävulens egen hustru och med hjälp av håren botar han den sjuka prinsessan (eller ställer något annat tillrätta).

I en folksaga besegras en ond demon tack vare att han inte kan räta ut sitt krulliga hår. Denna saga är spridd över stora delar av världen och har berättats i till exempel Indien och Europa, inklusive Norden.

Givetvis dyker hårtemat upp i moderna vandringssägner, till exempel vad som händer när man har frallor i håret: råttor, skadedjur mm. Under 1950-talet hade damer ofta höga uppbullade frisyrer och då kunde man ha, sägs det, en brödbit i håret för att ge volym. Att man då också kunde få råttor i håret visar att när föremål (i det här fallet mat) förflyttas i olika domäner blir de farliga och leder till obehagligheter. (Hade man verkligen fralla i håret? Vi undrar, berätta för oss!)

I en modern folksägen, vars motiv är vida spritt, ordnar en flicka sitt hår inför nästa dag med hjälp av sockervatten. Vätskan stelnar och håret får en fast form och hon somnar gott med håret invirat i en handduk. På morgonen när hennes mor skall väcka henne är hon död. Det visar sig att en råtta har kalasat på hennes huvud, ditlockad av sockret.

En annan sägen handlar om en ung man med dreadlocks hängande vid ansiktet. En dag bestämmer han sig för att ta bort dem. Frisören måste använda den största saxen som han har, men när han klipper börjar mannen vråla av smärta och faller till sist död på golvet. Förklaringen är att i lockarna bor spindlar som börjar bita mannen när frisören satte igång att klippa.