Rakning förr och nu

Dela med dig

Rakning förr och nu

Rakkopp i Nordiska museets samlingar. NM.0083257A.

Rakkopp i Nordiska museets samlingar. NM.0083257A.

Rakning är den vanligaste metoden för avlägsnande av skägg och skäggstubb. Med en rakkniv, rakhyvel eller rakapparat skärs hårstrået av nära hudytan.

Rakning förekom i det antika Egypten. Metoderna var att rycka med pincett, skrapa med pimpsten och skära med flinta eller brons. Rakknivar och pincetter av brons har påträffats i svenska bronsåldersgravar.

Rakkniven med utfällbart knivblad förekom redan på medeltiden och var den huvudsakliga metoden för rakning ända till 1900-talets början. Den ersattes först av Gilettes säkerhetsrakhyvel, med utbytbara stålblad, 1901 och sedan av den elektriska rakapparaten 1931. 1975 kom engångsrakhyveln från franska BIC och 1960 kunde man raka sig med batteridriven rakapparat.

På 1980-talet, i samband med att tredagarsstubben blev modern,  kom den ställbara skäggtrimmern som gjorde så att man aldrig behövde visa sig helt renrakad.

Idag har den ursprungliga rakkniven med utfällbart blad kommit tillbaka genom de raksalonger som återuppstått i skäggrenässansens kölvatten.

Av Lena Kättström Höök