Dela med dig

Om sajten

Hårmodet har varierat genom tiderna. Långt eller kort hår? Skägg eller rakat? Hockeyfrilla, lurviga ben och skalliga huvuden. Vilket hår får finnas och vad ska döljas eller tas bort?

Håret har stor betydelse för vår identitet och hur vi uppfattar varandra. Vilka signaler sänder vi ut med håret? Vad anses vackert och vad uppfattas som äckligt? Rakas, klippas, färgas, fixas … Hårets betydelse genom tiderna, i olika religioner och kulturer har varierat.

Hösten 2012 öppnar Nordiska museet en utställning om HÅR. Utställningen kommer att ta upp såväl huvudhår som ansikts- och kroppsbehåring.

Den här webbplatsen har vi byggt för att samla in berättelser och ny kunskap till vårt arkiv, till framtida forskning och till utställningen. Om utställningen berättar vi mer lite längre fram, då innehållet börjar ta form. Tills dess får du gärna bidra här på webbplatsen med önskemål om vad du vill se i den.

Alla kan bidra med berättelser och kunskap om hår genom att svara på snabbfrågor (se aktuell fråga i högerspalten på denna sida) eller skicka in berättelser och bilder. Den som vill vara anonym får gärna bidra med Hårhemligheter. Och har du en rolig historia på lur, skicka in din bästa hårvits!

Ett urval av alla bidrag kommer att publiceras här på webbplatsen, användas i utställningen och sparas för framtiden i museets arkiv.

 

Kontakt

Om du har frågor eller synpunkter på webbplatsen och dess innehåll, kontakta oss via e-post har@nordiskamuseet.se eller telefon: 08 – 519 546 00 (växel).

Twitter: @nordiskamuseet

Vill du bidra med material till insamlingen via e-post går det också bra, på adress har@nordiskamuseet.se.

Och skickar du med vanlig post, skriv till:

Insamlingsprojekt Hår
Nordiska museet
Box 27820
115 93 Stockholm

Om Hårwebben i media:

Göteborgsposten 14/3: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.887133-att-raka-eller-inte-raka

Sveriges Radio P4 Sjuhärad 14/3: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4193&grupp=17144&artikel=5013244

Om Nordiska museet

Nordiska museet är museet Sveriges största kulturhistoriska museum. I samlingarna finns över 1,5 miljoner föremål. Museet finns på Djurgården i Stockholm.

Nordiska museets webbplats: www.nordiskamuseet.se


Vi samlar in

Nordiska museet har en lång tradition av att samla och dokumentera berättelser, bilder och föremål om den svenska kulturhistorien. Läs mer om Nordiska museets uppdrag, samla vårda och visa